Het KVHV Leuven voerde deze ochtend tussen 7 en 8 uur aan het Leuvens treinstation een ludieke actie rond het hele zwarte pietendebat. Het KVHV Leuven betreurt dat dit vrolijk kinderfeest, dat deel uitmaakt van de fantastische traditie die wij in Vlaanderen kennen, ten onrechte wordt aangevallen. Nadat eerst het kruis op de mijter van de goede Heilige man in vraag werd gesteld, wordt nu ook de figuur van zwart piet aangevallen. Een kleine minderheid van de bevolking wil zwarte piet zien verdwijnen en hem vervangen door een “roetpiet”, omdat zwarte piet te veel zou verwijzen naar een koloniaal verleden en beledigend zou zijn. Het KVHV Leuven vindt het spijtig dat deze discussie gevoerd moet worden opdat dit een vrolijk kinderfeest kan verpesten.

Het ironische is dat deze nieuw voorgestelde term “roet(veeg)piet” al verwijst naar het roet van de schouw. De tegenstanders geven met andere woorden dus zelf al aan dat zwarte piet zwart is omwille van het roet uit de schoorsteen. Waarom is dan heel deze hetze nog nodig? Voor de grote meerderheid staat zwarte piet gelijk aan een vrolijk figuur die de goede Heilige man helpt in het verspreiden van vreugde onder de kinderen en die zwart is door de afdaling in de schoorsteen. Wanneer we zelfs verder teruggaan in de tijd en kijken waar de sinterklaastraditie vandaan komt, dan zien we dat deze figuur voortkomt uit een heidense traditie die veel ouder is dan het tijdperk van kolonisatie en slavernij. Hoe kan de oorsprong van dit feest en de bijhorende figuur dan racistische motieven bevatten?

Om heel dit verzuurde debat, dat wordt aangestookt door een kleine minderheid, aan te klagen deelde het KVHV Leuven verkleed als echte zwarte piet zoetigheid uit aan de vele pendelaars op weg naar hun werk of school. Met deze symbolische “zoete actie tegen verzuring” willen wij met KVHV Leuven onze stem luid laten horen om zwarte piet te blijven verdedigen en weigeren wij toe te geven opdat gezinnen dit (kinder)feest kunnen blijven vieren, met zwarte piet.