Ons Leven

Ons Leven is het oudste studententijdschrift van de Nederlanden, gesticht in 1888 door Adelfons Henderickx.

Ons Leven is het officiële studentenblad van het KVHV-Leuven en is het oudste studententijdschrift van de Nederlanden. Ook vandaag verschijnt het nog steeds 4 keer per jaar. Abonnee worden op Ons Leven kan voor slechts 10 euro per jaar of indien u winst ere-lid voor slechts 25 euro per jaar. Lid worden kan door onderstaand formulier in te vullen. 

Het verhaal van Ons Leven begint 1888 wanneer het gesticht wordt door Adelfons Henderinckx. Ons Leven is dus ondanks het vandaag het officiële studentenblad is van KVHV-Leuven eigenlijk ouder dan de vereniging zelf. Ons Leven is steeds een blad geweest door studenten, een traditie die nog steeds op wordt verder gezet. 

Aangezien Ons Leven naast verslagen over de activiteiten ook steeds artikels heeft bevat over allerlei politieke, sociale en maatschappelijk thema's heeft Ons Leven ook  invloed gehad op het debat in onze samenleving. Zo werd het blad zeer intensief in de jaren 50 en 60 gebruikt om te strijden voor een eigen Nederlandstalige universiteit te Leuven met meer democratische inspraak voor de studenten en het personeel. Een strijd die uiteindelijk haar hoogtepunt bereikte in de studentenprotesten die we vandaag de dag kennen als "Leuven Vlaams" en waar recentelijk nog hulde werd aangebracht door KVHV-Leuven naar aanleiding van de 50ste verjaardag. 

Doorheen haar meer dan 130 jarig bestaan heeft Ons Leven ook invloed gehad op het studentenleven en haar tradities. Het blad werd in de jaren 20 intensief gebruikt om uniformisering van studentengebruiken te communiceren aan de studenten. Aangezien vele van deze gebruiken later werd overgenomen door studentenverenigingen aan later opgerichte universiteiten en hogescholen zou men kunnen stellen dat Ons Leven zelfs mee vorm heeft gegeven aan het Vlaamse studentenleven over de 5 provinciegrenzen heen. 

Door het politieke karakter en toch niet geringe invloed in Leuven/Vlaanderen zal het niet verbazen dat onder de lijst van hoofdredacteurs personen te vinden zijn van verschillende politieke achtergronden bij verschillende politieke partijen van links tot rechts. 

Meer weten over Ons Leven? Contacteer ons via dit contactformulier