Ons Leven

Ons Leven is het oudste studententijdschrift van de Nederlanden, gesticht in 1888 door Adelfons Henderickx.

Ons Leven is het officiële studentenblad van KVHV-Leuven dat ook vandaag nog steeds 4 keer per jaar verschijnt.

Het verhaal van Ons Leven begint in 1888, wanneer Adelfons Henderickx het blad sticht na een eerdere Franstalige publicatie onder de naam ‘Le Flamingant’. Ons Leven is dus ouder dan KVHV-Leuven zelf, dat pas in 1902 werd opgericht. Ons Leven is altijd voortgestuwd geweest door studenten, vanaf 1902 door het KVHV-Leuven, en ook vandaag wordt deze traditie nog steeds voortgezet.

Ons Leven bevat naast verslagen over de activiteiten van KVHV-Leuven ook steeds een waaier aan artikels over allerlei politieke, sociale en maatschappelijk thema's. Zo kende het doorheen de jaren een grote invloed op de Leuvense geschiedenis en het debat in onze samenleving. Zo was het in de jaren ‘50 en ‘60 een belangrijk wapen in de intense strijd om een Nederlandstalige universiteit te Leuven met meer inspraak voor de studenten en het personeel. Die strijd kende haar hoogtepunt in de iconische studentenprotesten van ‘68 die we vandaag de dag kennen als "Leuven Vlaams" en die in 2018 herdacht werden om haar vijftigste verjaardag.

Doorheen haar meer dan 130-jarig bestaan gaf Ons Leven verder vorm aan het studentenleven en haar tradities. Vooral in de jaren 1920 hielp Ons Leven bij de uniformisering van studentengebruiken, zoals wanneer de introductie van de clubcodex (‘de blauwe bladzijden’) erin gecommuniceerd werd naar de studenten. Deze uniformisering beïnvloedde later zelfs studentenverenigingen aan Vlaamse universiteiten over de vijf provinciegrenzen heen.

Door het politieke karakter en invloed in en voorbij Leuven zal het niet verbazen dat onder de lijst van Hoofdredacteurs een grote verscheidenheid aan politieke stromingen en partijen te vinden zijn.

Wil je een abonnement op Ons Leven? Kies dan voor één van onderstaande formules of vraag meer info door ons te contacteren via het contactformulier

Student: 10 euro per jaar
Abonnee: 25 euro per jaar
Erelid*: 50 euro per jaar
Mecenaat*: 100 euro per jaar 

*Ereleden en Mecenassen worden vermeld op de laatste bladzijde van Ons Leven

Vermeld je naam & adres bij de overschrijving op volgende rekeningnummer: BE16 4310 1777 1174

Meer weten over Ons Leven? Contacteer ons via dit contactformulier